Lær det du trenger å vite om varmepumper

Lær det du trenger å vite om varmepumper

En varmepumpe er en måte å varme opp hus på, som har blitt mer og mer populær i Norge. De kalles også luft-til-luft-varmepumper, fordi man bruker uteluften til å varme opp eller kjøle ned inneluften – alt etter sesong for eksempel. Varmepumper kan installeres stort sett alle steder, enten det er i hus, leiligheter eller tomannsboliger, og er en billig måte å varme på, fordi varmepumper generelt har et veldig lavt forbruk av strøm, sammenlignet med annen varme.

Valget om å få en varmepumpe er likevel ikke bare, bare, for det er mange ting som spiller inn på om det er riktig valg for deg, og fordi den har en levetid på 12 til 15 år, vil man også helst velge noe bra når man velger. Så her har du en introduksjon du kan bruke til å danne deg et overblikk over det.

Fordeler og ulemper

Som med stort sett alt annet, er det både fordeler og ulemper når det kommer til å velge en varmepumpe. Her får du en liten oversikt over noen av de punktene som kanskje er de viktigste, sånn at du kan danne deg et bedre overblikk over om noen av disse tingene er avgjørende for deg eller ikke. En varmepumpe er en investering, så det er bra å ha alle kortene på bordet før man bestemmer seg for hva man helst vil gjøre.

Ulemper ved en varmepumpe

  • Den virker dårligst når du har aller mest behov for deg, altså når det er som kaldest ute. Den fungerer nemlig best når temperaturen er varmere enn –25 grader, og selv om det ikke blir så kaldt engang, kan det hende at man trenger en annen varmekilde i tillegg.
  • En varmepumpe er ikke helt stille, og for noen er det for mye støy med en varmepumpe, og da er det noe man skal la være med å bruke.
  • Ikke alle former for klima egner seg til varmepumpe. Fuktig og saltholdig luft kan nemlig gjøre at den ikke fungerer så lenge som den ellers ville i annet klima.

Fordeler ved en varmepumpe

  • Den sørger for jevn varme og fjerner samtidig støv og partikler fra luften. Dette gir et bedre inneklima enn noen av de andre mulighetene på markedet når det kommer til varme.
  • Kan brukes både til å varme opp og kjøle ned, derfor brukbar til både sommeren og vinteren, noe som er veldig praktisk og behagelig.
  • Monteringen krever bare små inngrep og kan derfor installeres i nesten alle typer boliger.
  • Nyere modeller har avanserte styringer og til og med WiFi, sånn at innstillingene kan styres via en app på telefonen, noe som er veldig praktisk.
  • Varmekilden er utømmelig og alltid tilgjengelig – nemlig uteluften!

Vær oppmerksom på dette før du installerer en varmepumpe

Når man har valgt at man ønsker å installere en varmepumpe, er det noen ting som er veldig smarte å tenke over, sånn at man tar det riktige valget når det kommer til både pumpe og installering. En varmepumpe er noe som man har i mange år, så det gjelder å velge riktig. Dette handler i bunn og grunn bare om å bruke litt ekstra tid på å tenke igjennom noen få ting, og ikke minst gjøre det forarbeidet som kreves, for at det skal bli en god erfaring.

  • Tenk over støynivået: som med alle andre store elektrisk drevne apartere som dette, er det ikke alltid helt fritt for støy. Men mengden av støy er noe som kan variere helt enormt fra modell til modell. Her er det viktig at du tenker over hvor mye støy du tåler, og velge en modell som stemmer overens med det behovet du har når det kommer til dette. Jo mindre støy jo bedre, så ha dette med i beregningen.
  • Tenk over plasseringen: når det kommer til plasseringen av varmepumpen, kan man også gjøre mye når det kommer til støy. For eksempel er det en veldig dum idé å plassere den rett ved siden av vinduet til soverommet, eller rett ved siden av vinduet til soverommet til naboen. Å plassere den der man blir minst mulig sjenert er noe man bør tenke på, og her kan man få hjelp av den personen som skal installere varmepumpen. Heldigvis!
  • Tenk over installeringen: når man skal installere en varmepumpe, er det viktig at man velger noen til jobben som ser sertifisert. Det å velge en seriøs forhandler er viktig, og man skal ikke prøve å gjøre noe selv. Det er nemlig mange ting som kan være farlige ved installasjon og bruk, hvis det ikke gjøres av fagpersoner. For det første skal den kobles til en jordet kurs med jordfeilbryter og i 2013 kom det i tillegg krav om at man må ha flere sertifiseringen før man har lov til å sette opp en varmepumpe. En seriøs installatør jobber ofte med en elektroinstallatør, som kan hjelpe til hvis det blir nødvendig. Tryggest er best når det kommer til ting som dette.
  • Tenk over energimerke: når man kjøper et stort elektrisk anlegg som en varmepumpe er, er det alltid bra å tenke på energimerke. Generelt har varmepumper A+ markering eller høyere fordi de ikke bruker så mye strøm, men gå så grønt du kan, det er aldri noe dårlig med det! Bedre for både lommeboka og miljøet er det også.
  • Er varmepumpe det mest gunstige?: spørsmålet om en varmepumpe er mest gunstig for deg, sammenlignet med noe annet, handler om mange ting. For eksempel hvor mange rom det er i huset, hvordan rommene ligger i forhold til hverandre, hvor godt luften kan flyte fra rom til rom og hvilken type isolering det er i huset eller leiligheten. Alt dette kan virke inn på beslutningen om det er et bra valg, eller om noe annet kanskje er en bedre løsning for deg.

Når du har lest dette, vet du forhåpentligvis nok til å ta valget om en varmepumpe er for deg eller ikke. Den nøytrale informasjonen du har fått her, er det grunnleggende du trenger å vite for å ha en bra samtale med en leverandør om eventuelle videre skritt, og i forhold til valget av modell, så forhåpentligvis føler du deg litt sikrere nå.