Fordeler og ulemper med luft til luftvarmepumper


Det er fordeler og ulemper med alt – og det gjelder også luft til luft varmepumper. Du kan dra stor nytte av en luft til luft-varmepumpe, både økonomisk og miljømessig, men før du investerer i en varmepumpe, så bør du imidlertid vurdere en rekke faktorer. Se topp 5 fordeler og ulemper nedenfor.

 

Topp 5 fordeler med luft til luft varmepumper

  • Store besparelser på oppvarmingsregningen: Du kan spare store deler av oppvarmingskostnadene hvis huset ditt er egnet for en luft til luft-varmepumpe.
  • Lave installasjonskostnader: Sammenlignet med andre varmepumpetyper er luft til luft billig å installere. Dermed kan du bruke pengene på noe annet, som for eksempel ferie, oppsparing, Bitcoin eller noe helt annet.
  • Ingen vedlikehold: Når systemet ditt er installert og kjører, trenger du ikke bruke mer tid på det. Dette er stort sett selvforsynt og bare en årlig serviceinspeksjon er påkrevd.
  • Høy effekt gir lavere miljøpåvirkning: Luft til luft varmepumpe bruker strøm. Men den genererer tre til fem ganger så mye energi som den bruker. Og anlegget utnytter solens passive varme i stedet for å brenne olje eller kull.
  • Du trenger ikke å ha sentralvarme allerede: Og du trenger heller ikke å etablere den. Luft til luft fungerer uten behov for vannbåren gulv- eller radiatorvarme.

 

Topp 5 ulemper med luft til luft varmepumper

  • Bare et supplement: Luft til luft-varmepumpen kan bare brukes som et supplement, siden man ifølge byggeforskriftene må kunne regulere temperaturen i det enkelte rom. Så det har sine begrensninger. Luft til luftvarmepumpen resirkulerer bare luften i huset, og kan derfor altså ikke varme opp bruksvannet ditt..
  • Kan sjelden varme hele huset: Selv om du stiller inn varmepumpen til en temperatur på 21 grader, vil det sjelden være 21 grader over alti huset annet enn rommet der innedelen er plassert. Dette understreker igjen at luft til luftvarmepumpen bare er til for å supplere en eksisterende varmekilde. Men på den annen side er besparelsen stor når den først er montert.
  • Varmer, men bråker også litt: Spesielt den ytre delen av din luft til luft-varmepumpe kan være støyende. Det er regler for hvor mye varmepumpen din kan bråke mot naboen.
  • Svingende kvalitet: Det er mange forskjellige luft- og luftvarmepumper, og ikke alle av dem er av høy kvalitet og effektivitet. Noen av varmepumpene som selges på det norske markedet er slett ikke laget for klimaet vi har i Norge, så det kan ende opp med å bli en dyr investering hvis du ikke velger den rette.
  • Er ikke så pen: Selv om den innvendige delen av en luft-til-luft varmepumpe er tilgjengelig i mange former og farger, fungerer den sjeldent som et flott innredningselement i huset.