Miljøvennlige bygg

Det viktigste med matlaging: Hva du trenger på kjøkkenet ditt for å lage gode måltider

Vi er nå flere mennesker enn vi noen gang har vært på planeten vår. Vi forurenser også mye mer enn vi gjorde før. Dessverre tar grådigheten ofte over, og får folk til å velge kjapp inntjening i stedet for miljø. Saken er den at vi kun har en jordklode, og den må vi ta vare på. En annen faktor er at det haster, og det er nå vi må handle. Som enkeltperson kan man noen ganger kjenne seg maktesløs, men alle kan gjøre noe!

Det å ta vare på miljøet vårt er uvurderlig. Tenk bare på regnskogen og hvordan denne rives ned hver dag. I regnskogen finnes det svar på medisinske spørsmål, og muligheten for å få disse forsvinner for hver kvadratmeter som fjernes. Dett er et typisk eksempel på hvordan grådighet fører til store ødeleggelser, som gir fatale konsekvenser for resten av verden.

Vi må tenke fremover, og på hvordan det blir for våre barn og barnebarn. Vil de ha tilgang på skog og mark, eller vil det å dra på skogstur være historie? Et gammelt sagn om hva vi gjorde i gamle dager? Når vi skal bygge, må vi også se lenger enn vår egen nesetipp. Du kan lære mye i byggenæringen magasin, om hvordan vi kan gjøre ting best mulig.

Heldigvis er det flere enn noen gang som engasjerer seg i miljøspørsmålene. Sterke stemmer som ungjenta Gretha Tunberg har tatt verden med storm. Det er tydelig at det er de unge som engasjerer seg mest, og de gjør det klart at de kraver endring. Siden vi nå er så mange mennesker på kloden, bygger vi mye mer enn vi gjorde før. Det er viktig at vi også da, tenker hvordan det kan gjøres mest mulig bærekraftig.

Kreative løsninger

Når mennesker blir engasjerte i noe, bli vi også mer kreativ. Vi leter da etter gode løsninger, på hvordan vi kan gjøre ting best mulig. Og når vi søker, da får vi ofte gode svar. Rundt i Norges land vil du finne en rekke kreative og smarte løsninger når det gjelder bygg og byggeteknikk. Mange har sett seg lei på å bygge på den gamle og mer forurensende måten.

Det å gjenbruke bygg har også blitt populært. I stedet for å rive ned alt, for så å bygge nytt, tenker folk gjenbruk. Hvorfor ikke? Når vi gjenbruker klær, kan vi vel gjenbruke hus og? Dette vil spare miljøet for forurensningen ved å rive. I tillegg kan vi få et mye mer unikt bygg, hvor vi har en god blanding av gammelt og nytt. Om du vil lære mer, kan GO-Online.no, være et sted å søke kunnskap.   

Et kreativt eksempel på gjenbruk av bygninger finner du i Stavanger. Der omgjorde de en silo, som var Norges største kornlager, om til boliger fro familier. I Valnesfjorden i Nord-Norge vil du blant annet finne et ektepar som omgjøre fjøsen til et kunstatelier. Tenk så mye morsommere å se på kunst der. På denne måten får de bygg som er helt unike og ulikt alt annet.

Det å gjenbruke bygninger gir en betydelig klimagevinst. Regjeringen har i den senere tid også gjort det klart at dette er noe de vil ha mer av. De mener at gjenbruk er mye viktigere, enn det å bygge nytt. Dette gjelder også for materialer. De kan ofte transporteres og få nytt liv i et helt nytt bygg. Tenk hvor mye forurensning det sparer naturen vår for.

Gjenbruk av materialer

Det aller mest miljøvennlige bygget, er det som du ikke bygger. Det er dessverre sannheten. Om vi velger å gjøre ting litt annerledes, og gjenbruke materialer, kan vi allikevel være adskillig snillere mot miljøet vårt. I Norge kan vi finne mange eksempler på kjente bygg som har videreutviklet områder. Noen av de mest kjente er Vulkan i Oslo, Møllerbyen i Moss og Papirbredden i Drammen.

Også det å kombinere gammelt og nytt, har blitt mer og mer populært. Dette kan gi en mer rustikk følelse, og gi rommene mer sjel. Noen som kjøper et gammelt falleferdig hus, velger å rive det som er så gammelt at det ikke kan gjenbrukes, og la noen vegger stå igjen.

Når vi bygger bør vi også vurdere om vi kan leie utstyr, i stedet for å kjøpe alt nytt. På den måten vil vi bidra til mindre avfall, og produksjon. Gjenbruk er lønnsomt for alle, når det kommer til det som egentlig betyr noe. Nemlig det å ta vare på hverandre og kloden vår.

Gjenbruk er bærekraftig, og er noe vi alle bør gjøre mer av. Det er faktisk ikke sånn at nytt, alltid er best. Gammelt kan være enda bedre. På den måten vil vi også ta med oss verdiene fra fortiden inn i fremtiden. La oss sammen gjøre fremtiden til et bedre og mer miljøvennlig sted å være, for alle!