4 tips for å være mer miljøvennlig

4 tips for å være mer miljøvennlig

Det å ta vare på miljøet vårt er viktig. Vi har en planet, og den har vi allerede forurenset nok. Heldigvis blir flere og flere bevisste på de små tingene vi kan gjøre i hverdagen, for å ta bedre vare på naturen og miljøet. Disse små tingene utgjør en stor forskjell, og jo flere som tar ansvar jo bedre. Å ta vare på miljøet er virkelig ikke en enmannsjobb, men noe vi alle må samarbeide om.

Det å samarbeide er det som tar oss fremover. Det får oss til å utvikle oss, og bli bedre, både som en gruppe og som individer. Vi alle vet at global endring, kan starte med en enkelt person, så aldri tro at du er maktesløs, kun fordi du er en. Om du ikke klarer å gjøre alt, kan du allikevel gjøre noe. Mange har en alt eller ingenting-innstilling når det kommer til miljøspørsmålene. Det gagner ingen.

Det er mange ting vi kan gjøre, med tanke på miljøet. En er å tenke på hvilken samferdsel vi velger å bruke. Dette innebærer å velge litt annerledes når det kommer til transport. Noen transportmåter forurenser myer mer enn andre, og våre valg har mye å si. Dette skal vi komme nærmere inn på senere i artikkelen.

Vi må rose hverandre for alle de små tingene vi gjør, i stedet for å fokusere kun på negative. Sjansen vil da være større for at enhver ønsker å gjøre enda mer. Det er jo sånn mange av oss fungerer. Når vi får ros, vil vi gjerne levere enda bedre, mens mye kritikk tar motet fra oss. Om vi alle er bevisste på dette, er vi et skritt nærmere en renere jordklode.

Handle mindre ting og tang

Så hva kan vi gjøre som enkeltperson? Hvilke valg kan vi ta i hverdagen, som vil påvirke resten av verden? Det er heldigvis mye vi kan gjøre, og vi skal se nærmere på disse nå. Noen av oss har tidligere shoppet helt uten tanke på miljø. Vi har bestilt den ene duppedingsen etter den andre på nett, uten å tenke på at denne snart ender som mer avfall i naturen.

Det å endre tankegangen vår er derfor viktig. Tenk mer minimalistisk, og vurder nøye gjennom hvor mye ting du faktisk trenger. Sjansen er stor for at det er mye mindre enn du har nå. Om muligheten for å eie noe digitalt, i stedet for fysisk, er det også et stort pluss. Spill på et sted som spillguide, kan du for eksempel spille på nett. Dett er mer miljøvennlig, enn å spille på en spillmaskin.

Tenk gjenbruk

Vi kaster alt for mye, og ofte er dette ting som kunne fått et nytt liv hos noen andre. Noens søppel er ofte en annens gull, og det må vi huske på Neste gang du er på vei å kaste klær eller ting, så spør deg selv om det kan ha verdi for noen andre. Om tingene ikke er ødelagte, vil svaret nesten alltid være ja. Også klær for har et hull, eller en flekk kan være interessante som de som vil sy dem om.

Kjøkkenutstyr er en annen ting folk kaster, når de kjøper nytt. Og heller disse tingene til Fretex, eller en annen bruktbutikk. Ting som elektroniske artikler, som vanligvis bare havner i en skuff noen år, før de blir kastet, kan også gjenbrukes. Mange elektroniske butikker tilbyr deg også rabatt ned neste kjøp, om du leverer inn gammel elektronikk til dem.

Kildesorter

De siste årene er dette noe folk i Norge stort sett er veldig gode på. Vi lærer barna båre å kildesortere fra de er små, noen som er gull verdt. Det vanligste er å ha tre søppelkasser. En er til matavfall, den andre til plast og den tredje til rest. Om du ikke er sikker hvor det går, er det som regel i restavfallet. I plastavfallet skal du kun kaste ren plast, og ikke noe med sølvfolie eller andre detaljer på seg.

De fleste har i tillegg en balje eller sekk, hvor de kaster glassavfall. Dette må leveres til glass-gjenvinnings-kontainere med jevne mellomrom. Her får glasset nytt liv, og kommer kanskje tilbake vil deg i en annen form. Også pant må ha en egen plass. Det fine med denne er at du får penger igjen, når du leverer flaskene inn i butikken. Muligheten for å vinne på pantelotteri er også til stede.

Begrens reisingen

Transportmiddel som fly forurenser mye. Du bør derfor vurdere hver flyreise og om den er nødvendig. Ofte er det mulighet for å heller ta tog, noe som forurenser adskillig mindre. Tog kan ta litt mer tid, men om du regner med transporttiden til og fra flyplassen, samt all ventetiden, blir det fort det samme. I tillegg gir en togtur adskillig mer ro for kropp og sjel.

Noen ganger er flyturen nødvendig, og da kan det å kjøpe klimakvoter være fint. Du bidrar da til å balansere opp for forurensningen du har vært med på. Dett er supre tiltak, som gjør valgene litt grønnere.

Vi håper du vil ta deg disse rådene, og sørge for at ditt avtrykk på jorden når det gjelder forurensing, blir minimalt. Husk på, at alle monner drar!