Hjelp! Varmepumpen bråker!

Hjelp! Varmepumpen bråker!

Irriterende støy fra varmeapparatet på veggen kan ha mange årsaker, men med et par enkle grep kan du redusere støyen og spare penger. 

Å utføre støyreduserende vedlikehold er enklere enn folk tror. Det aller viktigste er filteret. Hvis filteret er fullt av støv, vil ikke varmepumpen avgi varme, og et skittent og tett filter er ofte en medvirkende årsak til at andre ting også går i stykker. Uansett hvilken årsak som ligger til grunn for at din varmepumpe bråker, skal du bruke hørselen for å identifisere feilen.

Brumming

Viften på et klimaanlegg må vedlikeholdes regelmessig for å fungere ordentlig. Ofte holder det at man holder den ren. For å unngå en raslende eller syngende vifte kan det også være lurt å gå over med en skrutrekker der man ser at det er mulig. En utslitt del i viften, problemer med viftemotoren, som en utslitt del, eller bøyde og forskjøvne blader kan også forårsake bråk fra anlegget.

Plystring

Plages du av varmeanleggets irriterende, plystrende lyder? Det er temmelig sikkert problemer med luftstrømmen. Husk at anlegget ditt består av mer enn boksen som avgir varme inne. Det er også en kompressor med vifte ute. Det kan være fremmedelementer som kvist og rask i viften eller til og med inne i luftekanalene. heldigvis blir de fleste fremmedelementer stoppet av filtre på begge sider i systemet, slik at det relativt enkelt kan fjernes.

Skrangling

Bråkete og irriterende skrangling i klima-boksen på veggen inne i huset er ofte forårsaket av en eller flere løse skruer i AC-panelene. De kan ha ristet seg løs for deretter å avgi lyd. I så fall er det bare en skrutrekker som skal til for å dempe raslingen. Er man føre var kan man samtidig stramme og gå over skruer som ikke har løsnet enda, for løse panel er en veldig vanlig og svært gjentagende feil på de aller fleste klimaanlegg.

Knirking

Hvis du hører høye lyder fra klimaanlegget ditt, kan du ta en HVAC-profesjonell titt på systemets kompressor- og viftemotorer. Denne typen støy fra klimaanlegg er ofte et resultat av dårlig-smurte lagre og andre tekniske deler. Dette er derfor ofte mat for en fagmann, selv om også prosessen med å smøre og gå over disse delene er ting det fint er mulig å gjøre selv. Artikler på nettsteder i andre skandinaviske land, som pixelem.fi i Finland, viser at det blir stadig mer vanlig at folk utfører det meste av vedlikeholdsarbeidet selv.

Hissende støy

Hører du en susende lyd fra klimaanlegget har du antageligvis en kjølevæske-lekkasje. Hvis det er tilfellet, kan du også merke at systemet kjører oftere og ikke varmer så godt. Da er det på tide å ringe etter profesjonell hjelp. La en fagperson sjekket kjølevæsken og rørsystemet for eventuelle lekkasjer. 

Mens fagmannen jobber kan du kanskje sette deg på hjemmekontoret, og vinne tilbake pengene som går til betaling av fagmannen på counterstrikebetting.net. Lekkasje av kjølemiddel er ofte forårsaket av forsømt vedlikehold. Spoler som ikke rengjøres regelmessig korroderes, noe som resulterer i små hull og sprekker der kjølevæsken lekker ut. Du kan forhindre dette problemet ved å få en forebyggende vedlikeholdsplan fra din leverandør eller et firma med sertifisering.