Mange bruker varmepumpe feil

Mange bruker varmepumpe feil

Nesten halvparten av husstandene med installert varmepumpe melder om høyere strømregning. Det  er ofte fordi folk ikke hører på gode råd for bruk og vedlikehold.

Andelen husstander med varmepumpe er økende. Spørsmålet som går igjen er alltid det samme. Er det lønnsomt? Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at du ikke automatisk sparer strøm på å bruke varmepumpe. Tvert imot kan det bli dyrere.

Motsatt effekt

Når kulda hver vinter begynner å sige inn under dørtersklene, motiverer det mange til å gå til anskaffelse av varmepumpe for å spare strøm. Det kan være et klokt valg hvis man hører på noen enkle, gode råd. Regel nummer en er at man bare bør varme opp oppholdsrommene, og ikke starte en utvidet oppvarming av huset. Da går vinningen opp i spinningen. Man må få varmen til å flyte i soner. Varmepumper kan i verste fall føre til nedkjøling av oppholdsrommene fordi ganger og boder er mye kaldere. Spesielt i eldre hus vil en uønsket nedkjøling nesten sikkert finne sted på grunn av dårlig isolering i yttersonene.

Allemannseie

De aller fleste vet at de skal stille termostaten på panelovnene et par grader varmere enn på varmepumpen. Da trer panelovnene bare støttende til på ekstremt kalde dager, da varmepumpene ikke klarer å gjøre jobben alene. Dessuten spiller både geografi og husets tekniske stand en rolle for hvor lønnsomt varmepumpe er. Varmepumpe bør brukes hvis man tilfredsstiller følgende krav:

  • Årlig energiforbruk over 15.000 kWh 
  • Ikke bor i for kald sone av landet
  • Huset har åpen planløsning for god sirkulasjon
  • Godt isolert bolig
  • Har vedovner og panelovner

Det er ikke bare i Norge kunnskap om riktig bruk av varmepumpe er allemannseie. Artikler om varmepumper florerer i alle kalde land som på fredrikantupa.fi i Finland. 

Døve ører

Problemet er at folk ikke hører på fagfolkenes råd når de får installert varmepumpene. Veldig mange øker temperaturene i alle rom. Dessuten glemmer de å stille panelovnene et par grader under varmepumpens temperatur. En temperaturendring på to grader tilsvarer 1200 kWh i en gjennomsnittlig husstand. 

Nye og strengere regler for montering av varmepumpe krever at bare sertifiserte personer kan montere. Det har liten betydning for lommeboken at mannen som installerte var F-gass sertifisert hvis regningen er større enn den var før man installerte varmepumpe. 

Dårlig vedlikehold

Filteret må renses jevnlig. Likevel tar ikke folk rådene alvorlig. Et anlegg med skittent filter leverer ikke varme. Derfor må varmepumpen støvsuges og vaskes regelmessig. Det er en enkel prosess hvis man blir vant til det. Til slutt får man lønn for strevet og til og med en ekstra bonus på sommeren. Da kan man sette varmepumpen i revers og suge varmen ut av boligen i stedet for inn. 

Fordi den norske sommeren er så kort utgjør ikke strømmen man bruker på nedkjøling så mye for budsjettet. Og gjør man som ekspertene sier, er ikke varmepumpe noen form for gambling. Skal man spille er det bedre å gjøre det på Sportsbonus.net. Da kan man kanskje ende opp som millionær.